RÜZGARIN DOĞDUĞU YER : ALAÇATI
ALAÇATI TARİHİ
“Agrillia”, “Alacaat”, “Alatsata” Ve Nihayet “Alaçatı”…
Önce İyonyalılar’ın, sonrasında Bizanslıların bilim, felsefe ve sanatın beşiği olan Agrillia’sı; Osmanlı’nın, alacaat aşireti’nin piyade ve süvari birliklerinin kurulduğu Alacaat köyü; Rumların dünyanın en güzel şaraplarını ve zeytinyağını ürettiği Alatsata’sı ve nihayet eşsiz tarihi dokusu, dünyanın en önemli surf merkezi, sakin ve güzel tatil beldemiz ALAÇATI… Size biraz Alaçatı’nın tarihinden bahsetmek, bu sayede tarihte beldemizi mesken tutmuş, yurt bellemiş uygarlıklara, geçmişten bugüne bize Alaçatı’yı miras bırakanlara bir selam vermek istiyoruz.
Antik dönemde adı ‘Agrillia’ olan ALAÇATI, Batı Anadolu tarihinde ‘İonia’ diye adlandırılan ve Gediz nehrinden başlayıp Büyük Menderes ırmağına kadar uzanan bölgenin tam merkezinde yer alır. Tarihin babası Heredot, birinci kitabında İonia hakkında şöyle yazar; ”İonlar kentlerini, bizim yeryüzünde bildiğimiz en yüksek gökyüzü altında ve en güzel iklimde kurmuşlardır. Ne daha kuzeydeki bölgeler, ne de daha güneyde kalanlar İonia ile bir tutulabilir. Hatta ne doğusu, ne batısı; kimisi soğuk ve ıslak,kimisi sıcak ve kurak olur”. Tarihi kaynaklarda Alaçatı’nın ismi, ”ALACAAT AŞİRETİ” nin yerleştiği bir “yaya-müsellem” köyü olarak belirtiliyor. Osmanlı döneminde,1361 de kurulan ordu teşkilatının bir parçası olan “yaya” (piyade) ve “Müsellem” (süvari) köyü… Beldemiz adını da, aynı yıllarda bu bölgeye yerleşen ‘Alacaat Aşireti’nden alıyor.
Alaçatı’nın en önemli tarihi şahsiyetlerinden biri hiç kuşkusuz Hacı Memiş Ağa. Osmanlı ayanlarından Mahmud Ağa’nın torunu. 1850’lerin ortalarında, Osmanlı’da 40 gün sadrazamlık ta yapan Hacı Memiş Ağa, Yumru ve Buca derelerinin yarattığı koca bir bataklığı kurutmuş ve Alaçatılıları sıtma hastalığından kurtarmış. Alaçatı’nın makus talihini yenmiş, tarihin akışını değiştirmiştir de diyebiliriz Hacı Memiş Ağa için… Önce bataklığın kurutulması için Alacaat Limanı’na bir kanal açılmasına karar veriliyor. Sonra da bu kanal inşaatında çalışmak üzere çoğunluğu Sakız Adası’nda yaşayan yoksul Rumlar davet ediliyor. Büyük toprak sahibi Türkler de, kanal inşaatında çalışmak üzere Sakız’dan gelen Rum işçilere, imar edip işlemeleri koşulu ile tarlalarını vermişler. İşte bugünün Alaçatı’sı, yani o günlerin “yeni köyü”, denizden birkaç kilometre içeride bu şekilde kurulmuş. Bugün hayranlıkla izlediğimiz taş evler, Sakızlı Rumlar tarafından 1850-1902 yılları arasında inşa edilmiş. 19.yüzyılın sonu ile 20.yüzyılın başlarında yapılan tüm Alaçatı evlerinde aynı özellikler dikkat çekiyor; yaz mevsiminin dayanılmaz sıcağına karşı, kuzey-güney yönünde ve güneşi az görecek şekilde inşa edilmişler. Kaderlerini belirleyen rüzgarı davet eden evler bunlar… Çünkü çatılarında üzümlerini kurutmuşlar, bodrumlarında zeytinyağı ve şarap küplerini havalandırmışlar bu rüzgarla...
Alacaat’a gelen Rumlar, yani yeni Alaçatılılar, yerli nüfusun erkekleri cephelerde savaşırken, iklimin ve toprağında yardımıyla asmalar dikip bağlar kurmuşlar, zeytin ağaçları dikmişler. Kısa zamanda yarımadayı üzüm bağları, zeytin ve sakızağaçları ile donatmışlar. Yeni Alaçatılılar, zeytinyağı ve hurma zeytini ihraç etmişler. Tabiatın cömertliğiyle birleşen emek, bereket getirmiş ve bu da Alaçatı’nın ilk zenginliği olmuş. Kim bilir ne hüzünlerin, ne keyifli anıların yaşandığı; taş duvarlı, ahşap cumbalı, kırma çatılı evlerin, dar sokaklı bu güzel kasabanın hikayesi böyle başlamış işte. “Alacaat”, 19. yüzyıl sonlarına doğru ise Rumların deyişiyle “Alatsata”, özellikle bağları ve şarabı ile önemli bir üretim ve ticaret merkezi haline gelmiş. Çoğu Rum olan nüfus,12 bine kadar ulaşmış ve 1873’te Alaçatı’da Belediye teşkilatı kurulmuş.
GEZİNTİ - PLAJ - ALIŞVERİŞ
Ülkemizin son yıllarda en gözde tatil noktalarından biri olan Alaçatı, bu kadar popüler olmayı hak edecek güzelliklere fazlasıyla sahip. Tarihi yapıya sahip evleri ve butik otelleri, sevimli ve kaliteli mekanları, eğlence hayatı, birbirinden güzel koyları ve plajları ile Çeşme'nin göz bebeğidir Alaçatı. Alaçatı tatiliniz sırasında mutlaka gezmenizi önerdiğimiz yerler var.
Alaçatı Evleri: Alaçatı' nın simgesi haline gelmiş, geleneksel mimariye sahip yapılar burada en çok göreceğiniz şeylerden biri. Hem merkezde hem de merkezin etrafındaki bölgelerde yer alan Alaçatı Evleri'nin pek çoğu son yıllarda restore edilip turizme kazandırıldı.
Yel Değirmenleri: Alaçatı' nın bir diğer simgesi de tarihi Alaçatı Yel Değirmenleri' dir. Büyük kısmı restore edilip cafe ve restoran olarak hizmete giren yel değirmenlerini mutlaka gezin.
Alaçatı Meydanı: Günün her saati hareketin devam ettiği ve Alaçatı' nın kalbi sayılacak yerdir Alaçatı Meydanı. Cafeler, restoranlar, dükkanlar burada yer alır. Alaçatı' yı keşfetmeye başlamak için ideal noktalardan biridir.
Hacı Memiş Ağa Camii: Tarihi yerlere ilginiz varsa Alaçatı Hacı Memiş Ağa Camii gezmenizi önerdiğimiz yerlerden biri. Caminin yapım tarihi yaklaşık 200 yıl öncesine dayanıyor.
Dutlu Kahve: Hacı Memiş Mahallesi 'nde bulunan Alaçatı Dutlu Kahve, bölgenin en eski mekanlarından biri. Burada bir kahve molası verip, dut ağaçlarının altında keyifle vakit geçirmeden eve dönmeyin.
Plajlar: Alaçatı'da genellikle "beach club" konseptine sahip plajlar bulunuyor. Gündüz deniz-güneş, akşam parti-eğlence ikilisine ev sahipliği yapıyor bu yerler. Bu özel işletmelerin yanı sıra Alaçatı'nın en ünlü plajı olan Çark Plajı'na gidebilirsiniz. Burası özellikle sörfçülerin en çok tercih ettiği koy Alaçatı'da. Aya Yorgi Koyu da bölgenin en popüler plajlarına ve beach clublarına ev sahipliği yapıyor. Aya Yorgi'yi de mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz.
ALIŞVERİŞ
Alaçatı’da her Cumartesi günü geniş kapsamlı bir pazar kurulmaktadır. En taze sebze ve meyveler, hiçbir yerde göremeyeceğiniz kadar çeşitlilikte yöresel otlar, her tür giyim, yerli dokuma ve çeşit çeşit aksesuarlar, hepsi bir arada... Yok, yok yani…
Alaçatı’nın yeni keşfedilen tarih kokan mahallesi Hacı Memiş de , Türkiye’nin hiçbir bölgesinde bulamayacağınız özgünlükte Antika eşyalar , Pek çok sanatçının el sanatlarının sergilendiği galeriler , birbirinden güzel ev mobilyaları ve aksesuarları dükkanlarını bulacak , Dutlu kahve meydanında köylülerle çayınızı yudumlayacaksınız . Yöremizin bir başka hareketli bölgesi olan Kemal Paşa Caddesi ve Kilise Meydanında ise zarif dekorasyonlara sahip mağazalar, hediyelik aksesuarlar , eşyalar alabileceksiniz … Çok yorulursanız ; her köşede size sevgi ile bakan kahveler , cafe ler de dinlenebilirsiniz.
RESTAURANT & BARLAR
Farklı yörelerden farklı tatlar Alaçatı'da buluşuyor. Akdeniz , Ege mutfağı başta olmak üzere ülkemizin her yöresinin seçkin yemeklerini Alaçatı da bulacaksınız. Alaçatı ; Slow-Food akımının ülkemizdeki en önemli noktasıdır. Alaçatı da yemek yemek bir ritüel .
Akşam saatlerinde ; Alaçatı ya gelen misafirler , Eski Beyoğlu’na çıkar gibi, en göz alıcı şıklıkta kıyafetleri , mis gibi kokuları sürünmüş bir şekilde kendilerini Alaçatı sokaklarına ve restoranlarına bırakırlar.
GECE HAYATI
Tek kelime ile Alaçatı ve Çeşme de gece hayatı çok ama çok farklı , anlatılmaz, yaşanır...
ALAÇATI FISHING
9-12 EKİM 2014
Alaçatı açıklarında, minik tekneler ve derme çatma malzemelerle yakaladığımız ilk büyük balıkların üstünden yıllar geçti. Şimdi artık Alaçatı suları, Türkiye’de en çok sportif balıkçı barındıran deniz haline geldi. Altı yıl önce birkaç arkadaş bir araya gelerek başlattığımız “Alaçatı Uluslararası Balıkçılık Turnuvası” ise, geçen yıldan beri Avrupa’nın en büyük açık deniz balıkçılık turnuvası ve yine dünyada, hatırı sayılır bir yere sahip.
http://www.alacatifishing.com/
Her yıl artan katılımla gelişen turnuva, hem katılımcı sayısı hem de katılan teknelerin ve ekiplerin niteliği anlamında, inanılmaz bir gelişim sergiledi. Geçen yıl rekor katılımla 70 tekne ve 300’den fazla amatör balıkçıyı ağırladık. Bu başarıda en önemli etken, turnuvanın ticari kaygıdan uzak tamamen amatör bir ruhla, ancak ekibimizin birikimleri ile çok profesyonelce ele alınması oldu. Her yıl Ekim ayında bir araya gelen Türkiye’nin en iyi balıkçıları sayesinde, “Alaçatı Uluslararası Balıkçılık Turnuvası” sportif balıkçıların buluşma platformu haline geldi.
Sportif balık avcılığı, yakalanan balıklardan daha çok, kurulan dostluklar, gidilen seyahatler ve yaşanan maceralar ile değer kazanan bir yaşam şekli. Bizim kapımız da turnuvalara ve gittiğimiz gezilere katılmak isteyen tüm amatör balık meraklılarına açık, sadece denize sevdalı ve oltaya bağlı olmanız yeterli.
Birçok yeni turnuvada ve hiç görmediğimiz sularda buluşmak dileği ile rastgele…
DOĞANIN KIYMETİNİ BİLİP KEYFİNİ SÜRMEK İSTEYENLERİN FESTİVALİ
ALAÇATI OT FESTİVALİ BİRÇOK YENİLİKLE 5 YAŞINDA
Dünyada bir turizm markası haline gelen Alaçatı, rüzgarın dansına katılan otların esintisiyle bu yıl 12-13 Nisan’da, Alaçatı Ot Festivali’nin beşincisini gerçekleştirecek. Doğanın kıymetini bilip, keyfini çıkarmayı bilenlerin festivali bu yıl 5 yaşına basıyor.
http://www.otfestivali.com/
www.facebook.com/otfestivali
Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği’nin çatısı altında, Alaçatı Ot Festivali Organizasyon Komitesi tarafından gönüllülüğe dayalı bir çaba ile gerçekleşen ve artık gelenekselleşen Festival konuklarına, bu yıl birçok yenilikle merhaba diyecek. En önemli değişiklik katılımcı kapsamı konusunda oldu. Bu yıl ot aşı ve ot toplama yarışmasına sadece Alaçatılılar değil, Çeşmeliler de katılabilecek.
Yerel Yönetimler Yasası’nda yapılan değişiklikle belde belediyeleri kaldırıldı ve bu kapsamda da Alaçatı Belediye’si 30 Mart’ta yapılacak seçimlerden sonra tüzel varlığını kaybedecek; Çeşme Belediye sınırlarına dahil olacak. Böylece dünyada iki ayrı turizm markası olan bu güzide yerler güç ve dayanışma birliğiyle tek vücut olacaklar. Bu birlikteliğin ilk etkinliği de seçimlerden 12 gün sonra yapılacak olan ot festivali olacak.
Yarışmanın kapsamının genişlemesiyle, bir yandan Çeşme-Alaçatı birliğinin ilk adımı atılırken, bir yandan da yarışma katılımcılarının artması, yörenin zengin yemek ve ot kültürünün daha da çeşitlenmesi, insanların yöresel lezzetleri korumaya ve yaşatmaya teşvik edilmesi, kısacası bir kültürün yaşatılması amaçlanıyor.
Bu yıl da Alaçatı Belediyesi’nin himayesi ve katkısıyla gerçekleşen Festival'e bir birinden değerli bir çok kuruluş ve firma sponsor oldu.
FLY ME KITE FEST
7’den 70’e içindeki çocuğu saklı tutan herkes Fly Me Uçurtma Festivali’nde buluşuyor!
Siz de Alaçatı’nın eşsiz havasında rengarenk uçurtmalar ile hayallere dalmaya hazırsanız, uçurtmalarınızı alın ve festivalimize katılın: https://www.facebook.com/FlyMeKiteFest
KAYBOLAN LEZZETLER FESTİVALİ 6-8 Haziran
Kaybolan Lezzetler Festivali’nin amacı ülkemizin köklü tarihi boyunca mutfaklarda pişirilmiş, ancak geleneklerin yeni nesillere aktarılamaması sonucu unutulmuş tüm lezzetleri yeniden gün yüzüne çıkarmak ve dünyaya tanıtmak.
Etkinlik kültür mozağini oluşturan yerel mutfakların özel bir komite tarafından yerinde incelenmesi ile başlıyor. Yörede yaşayanlardan alınan tarifler yazıya aktarılıyor. Tarifler komite tarafından uygulandıktan sonra detaylarıyla belgeleniyor. Festival bünyesinde belgelenen tüm tarifler çeşitli restoran ve sokak etkinlikleri, yarışma ve workshoplarla tanıtılıyor.
Ayrıntılı bilgi için: www.kaybolanlezzetler.com
ALAÇATI' DA SURF
ALAÇATI Windsurf Dünya Kupasına ev sahipliği yapıyor. PWA Windsurf Dünya Kupası’ nda dünyanın en hızlı windsurf’çüleri yine rüzgarla yarışacak.
https://www.facebook.com/PWA.World.Tour.Windsurfing
Dünyanın en iyi surf merkezi olarak bilinen Alaçatı Surf Merkezi, yıl boyunca bu sporu sevenlerin akınına uğruyor. Her hafta çeşitli etkinlikler ve yarışların düzenlendiği plajda insanlar hem güneşlenip denizin tadını çıkarıyor, hem de eğleniyor. Surf öğrenmek isteyenlere de ders veriliyor. Plajda yer alan dükkânlarda ise surf için gerekli her türlü malzemeyi bulmak mümkündür. Alaçatı koyunu windsurf cenneti yapan en önemli özelliği hiç dinmeyen rüzgârı ve denizin bir buçuk metreyi geçmeyen derinliği.
Onca rüzgâra rağmen koyda dalga yüksekliği sörfçülerin tadını kaçıracak boyuta ulaşmıyor. Alaçatı'da rüzgâr, genellikle kuzey yönlerinden 15-25 kts (knots) süratle esiyor. Tüm yıl boyunca Dünyanın pek çok ülkesinden gelen windsurfcülerle karsılaşabilirsiniz . Her yıl Ulusal ve Uluslararası pek çok yarışma Alaçatı'da düzenlenir. .
ALAÇATI
TARİHİ
GEZİNTİ
PLAJ
ALIŞVERİŞ
RESTORANTLAR
GECE HAYATI
ALAÇATI
FISHING
OT
FESTİVALİ
UÇURTMA FESTİVALİ
KAYBOLAN
LEZZETLER
FESTİVALİ
ALAÇATI' DA SURF